2019. május 14., kedd

Boardmaker

A Boardmaker az alternatív augmentatív kommunikációt ("AAK") és a képcserés kommunikációt ("PECS") támogató software- család. A Mayer – Johnson amerikai cég fejlesztette ki.

A Boardmaker egy szerkesztő felületet biztosít a vizuális megsegítésen alapuló kommunikációhoz használatos segédeszközök előállításához a programhoz tartozó cca. 4500 darabos képi kommunikációs szimbólum segítségével. 
Kommunikációs tábla Boardmakerrel 
Készíthetünk a programmal például napirendet, folyamatábrákat, PECS- könyvet, PECS kártyákat, kommunikációs táblákat, szabálykártyákat és a tantárgyak tanításához használható feladatlapokat is. Könnyen tudunk differenciálni is, hiszen szerkeszthetünk egyszerű válaszadásra (igen/nem) alkalmas vizuális támogatást, feladatokat, de többszörös összetett mondatokkal kifejezhető helyzeteket is tudunk készíteni. 

A Boardmaker felhasználói célcsoportjainak köre elsősorban az autizmusban vagy intellektuális képességzavarban érintett személyek, de használható minden olyan esetben, ahol a nehezített kommunikáció vagy a hagyományos értelemben vett kommunikációs csatornák hiánya áll fent (pl. hallássérülés, afázia, mozgássérülés). 
Általában a pedagógus, gyógypedagógus, vagy szülő a szoftver felhasználója, de akár maga az érintett személy is kezelheti.


Boardmaker Plus-al készített interaktív tábla
A Boardmaker software család közé tartozik:
  • Boardmaker: ez az alapváltozata a programnak
  • Boardmaker Plus!: A Boardmaker alap funkciói interaktívakká tehetők: hangok, animációk és videók segítségével.
  • Boardmaker Studio: a beépített sablonokkal professzionális megjelenésű kommunikációs táblák szerkeszthetők.
  • Boardmaker with Speaking Dynamically Pro: hangok segítségével azokat támogatja, akiknek a hangzó beszédhez még erőteljesebb megsegítésre van szükségük. 
  • Boardmaker Online: a legújabb fejlesztés, a Boardmaker szoftver iPad vagy Android-os rendszerre optimalizálva. Létrehozott munkáinkat megoszthatjuk az online közösségen belül, sőt hozzárendelhetjük a feladatokat a diákokhoz, akik szintén ezen a felületen keresztül készíthetik el a megoldást.
Egyetlen hátránya a programnak, hogy nagyon drága. A Boardmaker alapverziója $400, és a többi tagja is software családnak hasonló árban van. Továbbá a telepítéséhez szükséges  CD/DVD lejátszóval rendelkező eszköz.
Ezeket a hátrányokat küszöböli ki a Boardmaker Online. Itt a 30 napos trial letelte után havonta $9.99- ért vagy évi $ 99.00 - ért használhatjuk az online szerkesztő funkcióit.

Felhasznált források:
Boardmakeronline.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése